Kolja, het nieuwe boek van Arthur Japin, gaat over de dove jongen Kolja, die door de gebroeders Modest en Pjotr Iljitsj Tsjaikovski wordt opgevoed. Het lukt hen zelfs om hem te leren spreken. De band tussen de broers en de jongen is hecht en wordt versterkt doordat ze alle drie homoseksueel zijn. Dit was heel lastig in de plaats en tijd, waarin het boek zich afspeelt: het Rusland van de 19e eeuw. Wanneer Pjotr, de beroemde componist, op mysterieuze wijze overlijdt, twijfelt Kolja meteen aan de doodsoorzaak. Japin geeft het verhaal weer vanuit Modests aantekeningen over het opgroeien van Kolja, die worden afgewisseld met Kolja´s ervaringen gedurende de drie dagen tussen de dood van Tsjaikovski en zijn staatsbegrafenis.
De boeken van Japin zijn vaak op de werkelijkheid gebaseerd. Het onderwerp ontstaat bij toeval. Japin vergelijkt het vinden van een onderwerp voor zijn romans met verliefd worden: “Je weet niet wanneer het komt en ineens slaat het toe”. Ditmaal was Japin een artikel aan het lezen over de overleden Britse toneelschrijver Peter Schaffer, toen dit onderwerp zich aan hem opdrong. Kolja is gebaseerd op aantekeningen van Modest en op veel research door de schrijver. Het boek is een combinatie van dit onderzoek en fantasie geworden.
Kolja is een vlotte historische roman die goed aansluit in de reeks romans van Arthur Japin. Zoals gebruikelijk ontstaat inzicht in het leven van historische figuren, dit keer in de omgeving van Pjotr Tsjaikovski. Het verloop van dit boek is nu detective-achtig: een zoektocht naar de waarheid. (Recensie Books and Bubbles, Emilie van Kinschot)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten