vrijdag 31 januari 2020

Elke dag een tekening

Ook het jaar 2020 ben ik gewoon doorgegaan met mijn tekeningen van de dag. Dit is het vijfde jaar op rij.....
Ik ben van plan om elke maand een ander tekenmateriaal te gaan gebruiken. Voor januari heb ik gekozen voor wit tekenpapier van Fabriano en een zwarte fineliner van Edding, een calligrafeerstift (zwart) in combinatie van een Waterbrush.


Het moet niet gekker worden....

De verpreutsing is al een tijdje gaande, maar dat deze nu ook in behoorlijke mate is toegenomen in het Kunstbeleid van diverse musea is te gek voor woorden.

Volkskrant, 31 januari 2020

De Toneelschuur op zondag morgen

Met een groot aantal Urban Sketchers hebben we afgelopen zondag in de lobby van de Toneelschuur/Filmschuur in Haarlem zitten tekenen. Het gebouw is ontworpen op basis van de schetsen van Joost Swarte. Een bijzondere locatie om daar met potlood en papier bij stil te staan.
Dit is de eerste sketch crawl die is gehouden in kader van Haarlem 775 jaar!


Uitje bij het Kinderatelier

Vorige week zijn alle cursisten van het Kinderatelier naar het Historisch Museum Haarlemmermeer gekomen. Het museum is normaal gesproken niet op vrijdag open in de wintermaanden. Voor ons werd een uitzondering gemaakt omdat in de tentoonstellingszaal schilderijen hangen van de kinderen van het Kinderatelier (nog te zien tot en met 2 februari!). De kinderen vonden het heel bijzonder om hun werk te zien hangen. We werden zeer gastvrij ontvangen. Want nadat de kinderen hun werk hadden bewonderd kregen ze nog een rondleiding en mochten ze het laatste half uur spelen en ontdekken in het museum. Al met al een welbesteed uitje.
Dank jullie wel Historisch Museum Haarlemmermeer!


Even geen modeltekenen

We waren heel voortvarend gestart in het nieuwe jaar, maar omdat KZOD de tekenzaal een facelift geeft konden we de afgelopen twee weken niet tekenen bij Kunstkring De Acht in De Waag.
Ik kijk er wel weer naar uit om donderdag a.s. aan de slag te gaan.

dinsdag 28 januari 2020

Kotomisi, de kracht van Klederdracht

In het klederdrachtmuseum staat tot en met 1 juni 2020 het Surinaamse Kotomisi kostuum centraal
Kotomisi is de traditionele klederdracht van Afro-Surinaamse vrouwen. De kostuums en angisa's (de hoofddeksel) bevatten allerlei symbolische betekenissen die iets zeggen over de drager. In het museum maak je door de kostuums en gefilmde portretten kennis met de kotomisi en haar geschiedenis.
Om alle details goed in je op te nemen is het ook heerlijk om er te zitten tekenen.


Ontregeld

Elk jaar gaan we de wandelroute van het Amsterdam Light  festival lopen. Na wat mindere jaren was de route vorig jaar weer erg mooi. We waren benieuwd of het festival dat niveau dit jaar kon evenaren. Deze tentoonstelling van de achtste editie van Amsterdam Light Festival had als thema DISRUPT, waarbij ontregeling centraal stond.
De route was wat kleiner, maar de kunstwerken waren weer prachtig.
Buiten dat is het natuurlijk altijd leuk om  weer eens door de stad te wandelen, zeker als deze mooi verlicht is.


Atlantis
De mensheid is in de loop der tijd herhaaldelijk met de totale ondergang bedreigd. het meest bekende voorbeeld is misschien wel de stad Atlantis, aldus de titel van het kunstwerk van kunstenaarsduo Utskottet (Olof Wiese 1976 en Edvin Buregren 1978, beide afkomstig uit Zweden)

maandag 27 januari 2020

Sketchcrawl Utrecht

Op 19 januari ben ik voor het eerst meegegaan met een sketchcrawl die werd georganiseerd door de Urban Sketchers in Utrecht. We hebben in de faculteit Rechten van de Universiteit Utrecht in het voormalige klooster van de minderbroeders mogen tekenen. Het hele gebouw stond alleen voor de tekenaars ter beschikking. Hoe bijzonder is dat.
Deze tekening is van een akoestisch element in de vorm van een walvis, ontworpen door
Anthony Kleinepier. Het verwijst naar de tijd dat het zoologisch instituut hier gevestigd was.
Op deze plek kunnen de studenten koffie drinken, bijkletsen en chillen.

Monet en Dance

Begin januari ben ik met mijn dochter naar het Kunstmuseum in Den Haag geweest. Voorheen bekend als het Gemeentemuseum, een naam die voor veel mensen herkenbaarder is.
Op dit moment waren daar twee tentoonstellingen waar ik heel graag naar toe wilde.
Allereerst "Dance", een modetentoonstelling die geheel aan de dans was gewijd en ten tweede "Tuinen van Verbeelding, Monet". De twee tentoonstellingen liepen op hun eind.
De modetentoonstellingen in het museum zijn altijd prachtig van opzet, en dat was dit keer ook weer gelukt.
De tuinen van Verbeelding was gewoon een hele bijzondere tentoonstelling. Het is nog nooit voor gekomen dat in Nederland zoveel schilderijen van Monet tezamen te zien waren. Ik vond de schetsmatige schilderijen prachtig. Zo herkenbaar als je ooit zelf in de tuinen van Monet heb gelopen in Giverny.

In Monet-Tuinen van verbeelding werden maar liefst veertig internationale topstukken bijeengebracht. Monet schilderde ze ter voorbereiding op zijn magnum opus: de Grandes Décorations.