zaterdag 30 juni 2018

Een maand lang kleine schetsjes......

Juni 2018, allemaal kleine schetsjes die veel herinneringen oproepen. Zoals het sketchweekend in Amsterdam, urban painting in Groningen, lessen voorbereiden, bezoek aan diverse musea, bezoek aan Artis, mijn nieuwe polychromos kleurpotloden etc...….



Als een kind zo blij...

Na lang wikken en wegen heb ik toch een doos kleurpotloden gekocht. Voorlopig kan ik voort met mijn 60 Polychromos potloden van Faber Castell.
Polychromos potloden zijn wis- en watervast  en alleen met terpentine verwijderbaar. Ze hebben een prachtige kleurkracht. Bovendien kan er geen breuk van de kern meer optreden wanneer je de potlood laat vallen.

Museum Het Schip

Deze week was de laatste week voor de zomervakantie dat ik les gaf. Sommige groepen vierden dat met een etentje, maar met de vrijdagochtend groep ben ik naar Museum Het Schip gegaan. Ter afsluiting hebben we bij de Bakkerswinkel in de oude Westergasfabriek een lunch genuttigd.

Het museum bevindt zich in het woningbouwcomplex dat is ontworpen door de befaamde architect Michel de Klerk in Amsterdam West. Het expressionistische woningblok is wereldberoemd en wordt in de volksmond Het schip genoemd. Het behoort toto de top van de architectuurstroming De Amsterdamse School.
Het Schip wordt nog steeds bewoond en het museum is gevestigd in verschillende delen van het gebouw, waar je ook kunt zien hoe men voor en na de woningwet was gehuisvest. Verder kun je binnen en buiten schitterende ontwerp van de "Gesamtkunst"van de Amsterdamse School bewonderen. (Bron: www.hetschip.nl)

Wilhelminapark

De zomeravondsessies van Kunstkring de Acht zijn alweer een maand aan de gang. Dit keer hebben we in het Wilhelminapark gezeten, in één van de mooiste wijken van Haarlem.

zondag 24 juni 2018

Urban Painting in Groningen



Vandaag teruggekomen van een inspirerend weekendje urban painting in Groningen. Met een samengestelde groep zijn we vrijdag naar het hoge noorden vertrokken om te gaan schilderen. Vrijdag is een deel van het gezelschap begonnen in Winsum. Ik heb mij 's avonds aangesloten en ben meegegaan naar Zoutkamp op zaterdag en Garnwerd op zondag.
Het was helaas niet alle dagen mooi weer, maar we hebben  toch fijn geschilderd.
Naast het schilderen hebben we elkaar ook beter leren kennen tijdens de tafelgesprekken in de huiskamer van ons verblijf, Wongema, in Hornhuizen.

maandag 18 juni 2018

De tolk van Java




Mijn laatste boek dat ik heb gelezen was het indrukwekkende verhaal over de jeugd van Alfred Birney, dat grotendeels werd beïnvloed door ervaringen van zijn vader in Nederlands Indië ten tijde van de Tweede wereldoorlog en de daarop volgende politionele acties.

De tolk van Java

(….)Het verhaal boeit. Het barst van actie, spanning, geweld, sex en dendert als een waterval de hoofdstukken door. Heel kort: de zoon vertelt hoe zijn vader in Soerabaja de bezetting door wrede Japanse soldaten ondergaat, daarna in dienst komt van de geallieerde bevrijders om die Japanners te helpen uitmoorden, naadloos doorgaat met het uitmoorden (….) van Javaanse vrijheidsstrijders, om uiteindelijk samen met Amerikaanse mariniers de Javaanse Oosthoek schoon te vegen(…….) 
Citaat uit een recensie van een leesclub


Nu te zien!

De tijd dringt, dat was voor mij de reden om naar het Gemeentemuseum in Den Haag te gaan. Ik wilde namelijk de tentoonstelling "Max Liebermann, een zomers impressionist" zien, die nog tot en met 24 juni te zien is. Maar ik heb ook genoten van de tentoonstellingen "Art nouveau in Nederland" en "Richard Hutten, Zit!"
Bij Max Liebermann zie je hoe hij zich ontwikkelde van realist tot impressionist. Ook zijn vriendschap met Josef Israëls en zijn zoon Isaac wordt benadrukt. Ik vond het bijzonder om te zien dat de kunstenaars elkaar hebben beïnvloed.
Max Liebermann, Rustpauze in het Amsterdamse Weeshuis, 1881-1882, olieverf op doek, 78,5 x 107,5, Städel Museum.


De tentoonstelling over art nouveau in Nederland geeft een mooi tijdsbeeld met bijzondere toegepaste kunst. Het museum beschikt bijvoorbeeld over een prachtige collectie Rozenburg porselein. Beneden zijn veel bekende en onbekende stoelen te zien in de tentoonstelling van Richard Hutten.
Al met al weer een bezoek om op terug te kijken.

Afbeelding: Rustpauze in het Amsterdamse Weeshuis, 1881-1882, olieverf op doek, 78,5 x 107,5 cm (Städel Museum)

Vaderdag

In het kader van Vaderdag een mooie figurenstudie van een boer met twee kinderen door Max Liebermann (1877)

donderdag 14 juni 2018

Impressies van Amsterdam

Hou je van Amsterdam en hou je van impressionistische schilderstijl dan raad ik je aan om naar de expositie in de Amstelkerk (kantoor Stadsherstel)  te gaan.
L'impression toont daar een prachtige collectie schilderijen. De impressies van Amsterdam zijn door de plein air schilders, Hans Versfelt, Louis Visser en Joost Doornik gemaakt.
De expositie is tot en met 28 juni op werkdagen geopend van 9.00 tot 17.00 uur. Even aanbellen om naar binnen te gaan.

Afbeelding: Louis Visser, Damstraat 33x25 cm


donderdag 7 juni 2018

Buitentekenen met Kunstkring De Acht

Het buitenteken seizoen is weer begonnen. Onze eerste bijeenkomst was op het station Klein Centraal in Overveen. Ondanks dat het overdag een broeierige warme dag was, werd het 's avonds erg fris door de zeewind. Niet allemaal waren we daar op gekleed, zodat we na drie kwartier al bij één van de leden gezellig iets gingen drinken.
Mijn tekening is dus niet verder gekomen dan onderstaand schetsje.

FOAM

In het FOtomuseum AMsterdam zijn op dit moment een paar tentoonstellingen die de moeite waard zijn. Ik vond de portretten van Seydou Keïta prachtig en raad iedereen die van portretfotografie houdt  aan ze te gaan bekijken. Daarnaast gaf de tentoonstelling Gold en Silver een mooi inkijkje in de geschiedenis van de gouddelvers. Persoonlijk was ik minder gecharmeerd van het werk van Daniëlle Ark (Artist's Proof).

De nieuwe Rembrandt

Het schilderij is nog maar een paar dagen in de Hermitage te zien.....
Omdat ik nieuwsgierig was, ben ik gegaan. En een schilderij in het echt bekijken is zoveel mooier.
Of het een echte Rembrandt is, daar verschilden de bezoekers in het zaaltje van mening over. De één kon aan de ogen zien dat het echt was, de ander voelde niet de energie van Rembrandt tussen haar ogen, en een derde was van mening dat het een echte Van Gogh was.
Wel of niet, het is gewoon een prachtig portret.

zondag 3 juni 2018

Sketch Weekend Amsterdam

Afgelopen weekend heb ik meegedaan met het sketch weekend in Amsterdam dat was georganiseerd door USK Nederland.
Samen met behoorlijk veel urban sketchers uit binnen- en buitenland hebben we in de buurt rond het Waterlooplein getekend.
Er werden ook workshops gegeven. Ik heb een interessante workshop bij Anne rose gevolgd en dat de volgende dag meteen geoefend.
Hieronder zie je een aantal van mijn resultaten.